SARDUNYA
Sardunya çiçeği denince yaz mevsiminde her evin balkonunda olmaz ise olmaz diyebileceğimiz kendine has kokusu, güneşe ve susuzluğu dayanıklı olmasının yanı sıra bizlere bol bol çiçek veren gözümüzün ve ruhumuzun huzur kaynağı bitkilerin başında gelir. Sizlere bu yazımızda sardunya çiçeğine nasıl bakım yapacağınız konusunda bilgiler vereceğiz.
Sardunya Sulama
Sardunyalar yaptığımız bakım ve uygulamalarda ana gövdelerinde kaktüs gibi su depoladıkları için aşırı suyu kesinlikle sevmezler. Mevcut 70 cm lik bir balkon saksısına yazın diren güneş alan bir yerde duruyorlarsa haftada 2 defa 2 lt su vermeniz yeterli olacaktır. Kullanılan suyun aşırı kireçli olmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Sardunyalara kış aylarında yağmur alan bir yerde ise su vermenize gerek yoktur. Yağmur almayan bir yerde ise 15 günde 1 defa 2 lt su vermeniz yeterli olacaktır.
Sulama yaparken özellikle yaz aylarında sardunyalarınızı ya sabah erken saatte yada akşam serinliğinde sulamanız önemle tavsiye olunur. Öğlen sıcağında vereceğiniz su bitkiye ihtiyaç dan öte zararlı olacağını unutmayınız.
Sardunya Yer Seçimi
Sardunyalar dış mekan bitkisidir. Nadir olarak iç mekanda olsa havasız alanlar da yaprakları çok çabuk bozulur. Sardunya bitkisi için en ideal yer güneş alan, aşırı rüzgarlı olmayan, yeteri kadar toprağa sahip alanlarda sardunyalar sorunsuz bir şekilde yetişecektir.
Özellikle kış aylarında havanın eksi dereceler düştüğü zamanlarda kesinlikle sardunyalarınızın üstünü bir naylon ile kapatmanız yada ev içerisine almanız gerekmektedir. Aksi takdir de sardunyalarınız donacak ve yazın size çiçek vermeyeceklerdir.
Sardunya Saksı Değişimi ve Toprak Seçimi
Sardun bitkisi diğer bitkiler gibi gerekli bütün mineral ve vitaminleri sadece topraktan aldığı için iyi bir toprak seçimi yapılmalıdır. Çamur gibi bahçe topraklarına dikildiğinde bitki kökleri toprağın susuz kaldığı dönemlerde sıkışacak can çekişmesine bitkinin gelişmemesine neden olur.
Bu nedenden dolayı iyi bir toprak seçimi ile orantılı bir saksıya dikilmesine hem çiçekleri bol açar hemde yaprakları daha sağlıklı ve yeşil olacaktır.
Saksı değişiminde yeni aldığınız bir sardunyayı mevcut saksısının 2 boy büyüğüne dikmeniz yeterli olacaktır. Saksı değişiminde sardunya’yı çıkardığınız saksının içerisindeki toprağı kesinlikle silkelemek , dağıtma yapmamanız çok önemlidir. Olduğu gibi büyüteceğiniz saksı içerisine almanız ve kenarlarını iyi bir toprak ile beslemeniz yeterli olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder