Ana içeriğe atla

vapur dumanı

                                           VAPUR  DUMANI
Vapur dumanı çiçeğinin anayurdu, Güney Amerika ve Orta Amerika’dır. Mavi ve mor tonlarında iki renge sahip bir çiçektir. Çiçeğin genel görünümüne bakıldığında, birçok dala sahip top şeklinde başa sahiptir. Tohumlama şekli diğer bitkilerde olduğu gibi farklı seçeneklerde değildir. Sadece tohumla yetişebilen bir bitkidir.
  • Vapur dumanı çiçeğini yetiştirmek için toprağının gevşek olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Gevşek toprakta yetişmeyi seven Vapur dumanı çiçeği, mart ayında saksıya yerleştirildikten sonra, bolca sulanmalıdır.
  • Haziran ayında filizlenmeye başladığında, haftada 3 ile 4 kez sulanması gerekmektedir.
  • Vapur dumanı çiçeğinin toprağının biraz kireçli olmasında sakınca bulunmamaktadır.
  • Vapur dumanı çiçeği, bol ışık alan ve güneşli bölgeleri sevmektedir.
  • Toprağının gevşek olmasına dikkat ederseniz, vapur dumanı rahatlıkla büyüme gösterecektir.
  • Şubat aylarına doğru havaların soğuması çiçeğe zarar verebilmektedir. Böyle soğuk aylarda çiçeğinizi evde yetiştirebilirsiniz. Çünkü soğuğa karşı dayanıklı değillerdir.
  • Gelişme ve büyüme göstermeleri beklenmemeli. Her çiçek gibi yaz aylarının sıcaklığına dayanamayan çiçekleri susuz bırakmamak gerekmektedir.
    Vapur dumanı çiçeği iki günde bir sulama isteyen bir bitki olmasından dolayı, yaz sıcaklığında düzenli kontrol ederek, toprağının kurumamasına dikkat etmek gerekmektedir. Güneşi çok sevmesinden dolayı, güneşli ve sıcak yerlere koyarsanız, hemen büyüme gösterecektir. Genellikle, çoğu çiçek direk güneşe maruz kaldığında zarar görürken, Vapur dumanı çiçeği, hızlı şekilde büyümektedir.
  • Kuraklık Vapur dumanı çiçeğine zarar vermezken, tam tersine gelişme gösterebilir. Bütün çiçekler suyu sever. Vapur dumanı çiçeği de suyu sevse de su olmasa da yaşayabilir.
  • Çiçeğin toprağına bakılarak, kuru kalmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
    Sulama şekli, sabah erken saatlerde ve akşam vakitlerde yapılması doğru olacaktır.
  • Sıcakta yapılan sulamanın pek faydası olmayacaktır. Toprağın kurumasına ve suyun çoğunun buharlaşmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden sabah ve akşam saatlerinde sulama yapılırsa, toprak suyu yavaş alacağı için, daha verimli sulama gerçekleşmektedir.
  • Çiçeklerin çoğaltılması farklı yollarla yapılabilmektedir. Fakat Vapur dumanı çiçeği, sadece tohum ile yetiştirilebilmektedir. Bunun için, yaz aylarının sonlarına doğru tohumlar toplanır ve sonbaharda dikilmek üzere saklanır. Tohumlar toprağa düşerse, kendiliğinden tekrar çoğalabilmektedir. Evlerde pencere önlerine yakışan bir süs bitkisidir. Vapur dumanı çiçeği toprak seçmez, fakat toprağının gevşek olması önemlidir. Eğer budama yaparken, köklere yakın yerden budama yaparsanız, hemen çiçek açacaktır. Düzenli budama yapılması, çiçeğin daha sağlıklı yetişmesine neden olmaktadır.


Görsel Kaynak: hortipedia.com

Ayrıca, vapur dumanı çiçeğinin büyüme döneminde gübre kullanılması, çiçeğin daha verimli ve hızlı büyümesine neden olmaktadır. Mevsimlik ve saksıda yetişmeye uygun bir çiçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özelliğinden dolayı, çiçeği çoğaltmak için yaz ayının sonlarına doğru tohumları toplayıp, sonbahar aylarında tohumlayarak, kolayca çoğaltabilirsiniz. Her çiçek koku yaymaz. Vapur dumanı çiçeği de kokusuz çiçek özelliğine sahiptir. İlk büyüme zamanlarında küçük toplar şeklinde görünse de, büyümesi tamamlandığında, gelin buketi büyüklüğüne ulaşır. Evlerde ve bahçelerde, bordür amaçlı kullanılarak, dekor oluştururlar. Genellikle bazı sıcaklarda çiçekler soldu diye çiçeklere daha fazla su vererek canlandırmak isteriz. Fakat bu durum yanlıştır. Vapur dumanı çiçeği soldu ise, budama yaparak, bir daha ki çiçeklenme zamanında daha canlı olarak çıkmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

gala çiçeği

                         GALA   ÇİÇEĞİ Ülkemizde Gala çiçeği olarak bilinen çiçeğin adı Zantedeschia’dır. Familyası Araceae olan Gala çiçeğinin latince ismi Calla Lily’dir. Gelin çiçeği olarak ta bilinir. Pembe, sarı, mor, turuncu gibi çeşitli renkleri olsa da en çok tercih edileni beyaz Gala çiçeğidir. Evde saksıda salon çiçeği olarak yetiştiği gibi bahçede de yetiştirilebilmektedir. Çiçekçilikte buket çiçeklerde de kullanıldığında yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bakımı çok zor olmayan Gala çiçeği dikkatli bakıldığında yıllarca çiçek açan ve çoğalabilen bir bitkidir. Büyüleye güzelliği ile bahçeleri, evlerin salonlarını, yemek masalarını, Gelin olan kızların ellerini süslemektedir. Gala çiçeği yetiştiriciliği yapanlar çok iyi bilirler ki bu çiçek dakik bir bakım istemektedir. Saatinde ve gününde sulanıp bakım yapılması gerekir. Beyaz Gala Çiçeği Gala Çiçeği Nasıl Sulanır Gala çiçeğinin sulama işlemi di...

kaz ayağı

                                                  KAZ AYAĞI azayağı Çiçeği, düz büyüyen, 3 metreye kadar uzanan çekirdeği olan, hızlı büyüyen, paspas oluşturan, sulu, çok yıllık bir bitkidir. Çiçek yeşil yaprakları, çimen-yeşil yapraklar arasında, karşılıklı olarak, çiftler halinde, en fazla 9 cm uzunluğunda ve 2 cm kalınlığa kadar kılıç şeklinde, kesitte üçgen şeklinde yukarı doğru kavisli olarak görülür. Kısa sapın sonunda histerafrodit, çapı 6 cm olan parlak pembe-menekşe ila koyu macenta soliter çiçekler, bir deniz yıldızı benzeri damgayı çevreleyen birçok kalenderle (400-600) papatya benzeri çiçekleri vardır. Tabanda kıvrılmış etli meyveler, sızdırmaz, çapı 3 cm’ e kadar, kanatlı sap üzerinde dönen bir üst gibi görünür. Özellikle peyzaj açısından bakıldığında yeşil bir halı gibi görünmesi üzerindeki çiçeklerin daha da çekici olmasını sağlar. Konteynerler ...