Ana içeriğe atla

aloe vera

                                ALOE  VERA

Önce kendisini kısaca tanıyalım: Aloe vera nedir?

Aloe vera, halk arasında sarısabır olarak da anılan, şık görüntüsü ve faydaları sayesinde bitki yetiştirmeyi seven hemen herkesin evinde kendine yer bulan güzeller güzeli bir bitki. Sivri uçlu, uzun ve dolgun yapraklarının içindeki jelimsi yapının içerdiği yararlı maddeler onu bu denli popüler hale getiren temel özelliği de diyebiliriz tabii.
Bildiğiniz gibi piyasada bulunan krem, şampuan, sabun gibi kişisel bakım ürünlerinin içinde adından sıkça söz edilen aloe veranın sahip olduğu bu jelimsi yapı, özellikle cilt sağlığına hızlıca etki eden birçok mineral ve vitamine sahip. Öyle ki kendisinin 12 farklı vitamine, 20 farklı minerale ve 18 farklı amino aside ev sahipliği yaptığı söyleniyor.
Tüm bunları öğrendikten sonra da tabii onu evde yetiştirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Tam da bu yüzden biz de istedik ki evde aloe vera nasıl yetiştirilir anlatalım, aloe vera bakımı ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap olalım.

Evde aloe vera nasıl yetiştirilir merak edenler buraya: Aloe vera bakımı nasıl yapılır?

Toprak seçimi:

Aloe vera organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda rahatça yetişme imkanı buluyor. Bu nedenle eğer evde aloe vera yetiştirmeye karar verirseniz mutlaka bu türde toprak edinerek işe başlamanız gerekiyor. Eğer "Ben bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim, toprağı görünce tanıyamam ki" diye düşünüyorsanız endişelenmeyin. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarından bu toprakları kolayca temin edebilir, aloe vera yetiştirmek istediğinizi söyleyerek bu işin uzmanı kişilerden toprak seçimi konusunda tavsiye alabilirsiniz.

Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:

Aloe vera her zaman güneş ışığı alan, aydınlık mekanlarda çok daha kolay büyüyüp gelişme fırsatı buluyor. Bu nedenle mümkünse aloe veranızı aydınlık ortamlarda yetiştirmeniz büyük önem taşıyor. Aynı şekilde yaprakları gün ışığının geldiği yöne doğru yönelebildiğinden ara ara saksıyı kendi çevresinde döndürerek her yerinin eşit şekilde uzamasını sağlamanız mümkün oluyor.
Soğuk havalara karşı pek dayanıklı olmasa da -7 derecelere kadar yaşadığı biliniyor. Yine de ortam sıcaklığının en az 10-15 derecelerde olmasına dikkat etmek sağlıklı bir şekilde aloe vera yetiştirmek için önemli noktalardan biri sayılıyor. Aynı şekilde hafif esintili ortamlarda yaşayabilen bitki, ciddi rüzgar akımlarından da mutlaka korunması gerekenlerden. Bu nedenle onu evinizde konumlandırırken iki açık cam ya da kapı arasında kalmayacak, yani bu ikisi arasında oluşacak rüzgar akımlarına maruz kalmayacak şekilde yerleştirmeniz önemli.

Sulama:

Aloe vera bitkisi, sulama konusunda çok yormayan, hatta her gün sulanmayı beklemeyen bir bitki. Özellikle fazla sulama yapıldığında hızla köklerinde çürüme meydana gelebildiğinden, sulama yapmadan önce toprağının tamamen kurumuş olduğunu görmekte fayda var. Bunu kontrol etmek için işaret parmağınızı toprağa sokabilir, parmağınızın hiç nemlenmediğini fark ettiğinizde sulama yapabilirsiniz.
Sulama yaparken mümkünse aynı gün ve aynı saatleri seçmeye ve kullandığınız su kabını hep aynı miktarda doldurmaya dikkat etmeli, mevsimsel farklılıkları gözetmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Kış aylarında çok daha az (haftada 1 gibi) sulamanın yeterli olduğu aloe verayı yazın kavurucu sıcakları altında gün aşırı ya da haftada en az 2 kez olacak şekilde sulayabilir, toprağı 1 gün içinde hızla kuruyorsa her gün sulamayı da seçebilirsiniz.
Sulama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de suyun yapraklara temas etmemesi. Çünkü yaprakları ıslanırsa aloe vera hızla çürüme eğilimi gösterebilir, yapraklar bundan büyük zarar görebilir. Bu yüzden sulama işleminde yalnızca toprağı suladığınızdan emin olmalısınız.

Saksı seçimi ve değişimi:

Aloe vera için kullanacağınız saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla bulunan bir saksı olması önemli. Fazla sulanmayı sevmeyen bir bitki olduğundan toprağından tablaya akacak olan bu fazla suyu da hemen dökmelisiniz, aklınızda bulunsun.
Saksı değişimine gelince, aloe vera bitkisinin saksısını ve tabii ki toprağını yılda 1 kez değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bu değişim için ilkbahar ayları, özellikle de nisan ayı en verimli ay kabul edilir. Dilerseniz bitkinizin saksını 2-3 yılda bir olacak şekilde de değiştirebilirsiniz.
Saksı ve toprak değişimi sırasında kullandığınız saksının boyutundan yalnızca 1 numara büyük bir saksıyı tercih etmeniz yeterli olacaktır. Aynı şekilde toprağından ayırdığınız aloe vera bitkisinin köklerindeki fazla toprağı da köklere zarar vermeden silkelemeli, yeni saksısına ve toprağına köklerine zarar gelmeyecek şekilde, dikkatlice yerleştirmelisiniz.

Bu şifa dolu güzellik dört bir yanı sarsın: Aloe vera nasıl çoğaltılır?

Aloe vera evde, saksıda yetiştirilen birçok bitki gibi en yaygın olarak kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Eğer halihazırda yetiştirdiğiniz bir aloe vera varsa ve saksının dibinden, köklerden yükselmeye başlayan yeni bir aloe vera bitkisi oluşmaya başladıysa, toprak ve saksı değişim vakti geldiğinde bu yeni bitkiyi dikkatlice kök kısmından ayırarak yeni, küçük bir saksıya dikebilir, tıpkı yukarıda anlattığımız şekilde düzenli olarak bakımını yaparak yeni bir aloe vera bitkisi elde edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

gala çiçeği

                         GALA   ÇİÇEĞİ Ülkemizde Gala çiçeği olarak bilinen çiçeğin adı Zantedeschia’dır. Familyası Araceae olan Gala çiçeğinin latince ismi Calla Lily’dir. Gelin çiçeği olarak ta bilinir. Pembe, sarı, mor, turuncu gibi çeşitli renkleri olsa da en çok tercih edileni beyaz Gala çiçeğidir. Evde saksıda salon çiçeği olarak yetiştiği gibi bahçede de yetiştirilebilmektedir. Çiçekçilikte buket çiçeklerde de kullanıldığında yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bakımı çok zor olmayan Gala çiçeği dikkatli bakıldığında yıllarca çiçek açan ve çoğalabilen bir bitkidir. Büyüleye güzelliği ile bahçeleri, evlerin salonlarını, yemek masalarını, Gelin olan kızların ellerini süslemektedir. Gala çiçeği yetiştiriciliği yapanlar çok iyi bilirler ki bu çiçek dakik bir bakım istemektedir. Saatinde ve gününde sulanıp bakım yapılması gerekir. Beyaz Gala Çiçeği Gala Çiçeği Nasıl Sulanır Gala çiçeğinin sulama işlemi di...

vapur dumanı

                                           VAPUR  DUMANI Vapur dumanı çiçeğinin anayurdu, Güney Amerika ve Orta Amerika’dır. Mavi ve mor tonlarında iki renge sahip bir çiçektir. Çiçeğin genel görünümüne bakıldığında, birçok dala sahip top şeklinde başa sahiptir. Tohumlama şekli diğer bitkilerde olduğu gibi farklı seçeneklerde değildir. Sadece tohumla yetişebilen bir bitkidir. Vapur dumanı çiçeğini yetiştirmek için toprağının gevşek olmasına dikkat etmelisiniz. Gevşek toprakta yetişmeyi seven Vapur dumanı çiçeği, mart ayında saksıya yerleştirildikten sonra, bolca sulanmalıdır. Haziran ayında filizlenmeye başladığında, haftada 3 ile 4 kez sulanması gerekmektedir. Vapur dumanı çiçeğinin toprağının biraz kireçli olmasında sakınca bulunmamaktadır. Vapur dumanı çiçeği, bol ışık alan ve güneşli bölgeleri sevmektedir. Toprağının gevşek olmasına dikkat ederseniz, vapur dum...

kaz ayağı

                                                  KAZ AYAĞI azayağı Çiçeği, düz büyüyen, 3 metreye kadar uzanan çekirdeği olan, hızlı büyüyen, paspas oluşturan, sulu, çok yıllık bir bitkidir. Çiçek yeşil yaprakları, çimen-yeşil yapraklar arasında, karşılıklı olarak, çiftler halinde, en fazla 9 cm uzunluğunda ve 2 cm kalınlığa kadar kılıç şeklinde, kesitte üçgen şeklinde yukarı doğru kavisli olarak görülür. Kısa sapın sonunda histerafrodit, çapı 6 cm olan parlak pembe-menekşe ila koyu macenta soliter çiçekler, bir deniz yıldızı benzeri damgayı çevreleyen birçok kalenderle (400-600) papatya benzeri çiçekleri vardır. Tabanda kıvrılmış etli meyveler, sızdırmaz, çapı 3 cm’ e kadar, kanatlı sap üzerinde dönen bir üst gibi görünür. Özellikle peyzaj açısından bakıldığında yeşil bir halı gibi görünmesi üzerindeki çiçeklerin daha da çekici olmasını sağlar. Konteynerler ...